מציאות משודרגת דרך הסלולרי

ניו יורק טיימס

דוגמאות ראשונות ליישומים מסחריים של טכנולוגיה המכונה "מציאות משודרגת" או "מציאות מוגברת" (augmented reality) מתחילות להופיע בטלפונים סלולריים בעולם. הטכנולוגיה מאפשרת להציג מידע וירטואלי על גבי תמונות של העולם האמיתי.

טכנולוגיות אלה מאפשרות, למשל, למי שמסתכל על רחוב דרך עינית המצלמה בטלפון הסלולרי שלו לראות מידע על חנויות ומסעדות, או למי שצופה בתחרות ספורט בטלוויזיה לראות תוצאות וסימונים שלא קיימים במציאות. המציאות המשודרגת עושה את דרכה מהטלוויזיה אל הטלפונים הסלולריים באמצעות תוכנה וחומרה. לדוגמה, תושבי אמסטרדם שיורידו לסלולרי יישום חינמי בשם Layar יכולים להציץ במצלמה שלהם ולראות מידע על מסעדות, כספומטים ומשרות פנויות על גבי הבניינים שבהם הם נמצאים. מי שמספקות את המידע המולבש על המציאות הן חברות כמו אתר הרשתות החברתיות ההולנדי Hyves וחברת השירותים הפיננסיים ING. החברות משלמות עמלות למפתחת התוכנה, SPRXmobile.

מוצר דומה שמותאם למכשירי הסלולר אנדרואיד של גוגל, שנקרא Wikitude.me. הוא מספק מידע על 800 אלף נקודות עניין בעולם, לדברי מוביליזי, החברה האוסטרית שפיתחה את ויקיטיוד. רוב התוכן ליישום מגיע מוויקיפדיה. באליפות וימבלדון השנה סיפקו מוביליזי ויבמ יישום למכשירי הסלולר טי-מובייל G1 שהציג מידע בזמן אמת על המשחקים, ומידע על תחבורה ומסעדות בעבור המבקרים בתחרות.

יישומים כאלה, וכן פרויקטים שמפותחים בנוקיה, משתמשים במערכת GPS (ניווט לווייני) כדי לדעת היכן נמצא המשתמש, ובמצפן הנמצא בטלפון כדי לדעת לאן הוא מכוון. יישום המציאות המשודרגת מושך מידע על דברים שנמצאים בקו הראייה ומציג אותו על צג הסלולר. כדי שיישומים כאלה ייהפכו לנפוצים, נדרשת כמות אדירה של מידע מתויג על אתרים ומיקומים, אמר בלייר מקינטייר, מנהל מעבדת סביבות משודרגות במכון הטכנולוגיה של ג'ורג'יה. "צריך להשתמש במסדי נתונים כמו אלה שמשמשים את גוגל מהבסיס - גרמין או טומטום", הוא אמר. לדבריו, נוקיה היא הבעלים של נאווטק, המספקת מידע ותוכן מבוססי מפות. מידע זה יכול להגיע גם מהמשתמשים. בשבוע שעבר הציגה מוביליזי תוכנה המאפשרת לאנשים להוסיף תוכן לוויקיטיוד. בעתיד צפויה טכנולוגיית זיהוי תמונה לסייע בשיפור טכנולוגיית המיקום, שאינה מושלמת כעת. מציאות משודרגת היא טכנולוגיה שעשויה להמציא מחדש תעשיות רבות, כולל בריאות והדרכה, אמר אורי ענבר, הכותב את הבלוג Games Alfresco על מציאות משודרגת, והוא המייסד של שתי חברות בתחום: ארבלון (Arballon) בתל אביב, ואוגמנטו (Ogmento) הממוקמת בניו יורק ובלוס אנג'לס.

חוקרים בוחנים כיום יישומים להצגת תצלומי רנטגן והדמיות אולטרה-סאונד על גופם של חולים. ב.מ.וו בוחנת אפשרויות לסייע למכונאי רכב בבדיקות ובתיקון באמצעות מציאות משודרגת. בטווח הקצר, הענף שירוויח מפיתוח הטכנולוגיה הוא משחקי המחשב. "העולם האמיתי משעמם מדי עבור אנשים רבים", אמר דניאל סנצ'ס-קרספו, מנהל פרויקט בחברת משחקי המחשב הספרדית נוברמה. "כשהופכים את העולם האמיתי למגרש משחקים של העולם הווירטואלי, אנחנו עושים את העולם האמיתי למעניין הרבה יותר".