חברת סטארט-אפ ישראלית מתיימרת להאיץ טעינת אתרים עד פי 10
גיא גרימלנד
בעיית מהירות טעינת אתרים היא ידועה וכואבת. חברת הסטארט-אפ הישראלית FasterWeb מתיימרת להציע פתרון טכנולוגי שיאיץ את טעינתם של אתרים פי 2 עד פי 10 וזוכה להשקעה ראשונה מהקרן YL Ventures, המנוהלת על ידי יואב לייטרסדורף. היזמים מאחורי החברה הם עופר גדיש, גיל שי, ליאוניד פיינברג ואופיר ארליך. גדיש אומר בראיון ל-TheMarker כי הפתרון הטכנולוגי של החברה מנסה לבצע אופטימיזציה לפרוטוקולים ברשת האינטרנט. גדיש אומר שאינו יכול לספק בשלב זה נתונים או דף ביצועים שמצביעים שהטכנולוגיה ש- FasterWeb פיתחה אכן גורמת לשיפור מהיר עד פי 10 בטעינת אתרים. לכן כדאי לקחת את הצהרות החברה בערבון מוגבל.
קהל היעד של FasterWeb הוא בעלי אתרים. גדיש אומר ש"נכון שהגולשים סובלים מהבעיה, אבל מי שבאמת מפסיד כסף מהעניין הם בעלי אתרים. כל מילי-שניה שהאתר שלהם לא נטען גורמת להפסד כסף. אנחנו עובדים ספקיות אינטרנט או עם בעלי אתרים".
במשך שנים מנסות חברות לשפר את תשתיות האינטרנט ומשקיעות לשם כך סכומים עצומים של מיליארדי דולרים. בעיקר מדובר בתשתיות חומרה ובשיפור גישה לשרתים. אחת הגישות לטיפול בבעיה היא באמצעות טכנולוגיית CDN, שמשכפלת את המידע בשרתים ומאפשרת לגולשים לקבל את המידע משרתים הקרובים אליהם גיאוגרפית. קוטנדו, חברת סטארט-אפ ישראלית, היא אחת השחקניות בתחום, ומתחרה בענקית הותיקה אקמאיי. אוברסי ופיראפ מפתחות פתרונות להפחתה בעומסי תעבורה ברשתות הנגרמים על ידי אפליקציות ש"זוללות" רוחב פס. קבצים פופולאריים שמבוקשים ברשתות P2P נמצאים בזכרון מטמון במערכות האחסון של ספקיות האינטרנט, כך שברגע שהגולש מבקש אותם - הם מגיעים אליו מבלי שהם מאיטים את כלל התעבורה ברשת של הספקית. ישנם גם ניסיונות לפתור את הבעיה ברמת המשתמש, כמו להציע תוכנות שמשפרות את הקשר עם השרת, לצורך גלישה מהירה יותר (בלינק הזה תוכלו למצוא מספר לא מבוטל של שירותים שמתיימרים לשפר את מהירות הגלישה).
גדיש מספר ש-FasterWeb הוקמה בשנה שעברה עקב תסכול שנוצר אצל מייסדיה מהמהירות של רשת האינטרנט. "השנה היא 2009. מיליארדי דולרים הושקעו בתשתיות האינטרנט, ועדיין שום דבר לא זז. לכל אתר לוקח כמה שניות עד שהוא נטען. אפילו האתרים המהירים ביותר לוקחים שתי שניות. אלו זמנים איטיים מאוד ביחס להפעלת תוכנות משולחן העבודה (דסקטופ), ואת זה אנחנו מנסים לשפר. בנינו מערכת שלא מנסה לשנות את רשת האינטרנט ולוקחת אותה כפי שהיא, ללא דרישה להתקין תוכנה או פלאג-אין בדפדפן של הגולש. אנחנו מתקינים פרוקסי (התקן חומרה) בצד של השרת. הפתרון שלנו יושב בדאטה סנטר של האתר. כל מידע שמגיע מהגולש לשרת עובר אופטימיזציה. אני לא יכול להיכנס ליותר מדי פרטים לגבי אופן העבודה של הפתרון הטכנולוגי, כל מה שאני יכול לומר זה שהמידע שהגולש מבקש מהאתר עובר מניפולציה ולא חוזר אליו בצורתו המקורית. התוצאה היא שהגולש מקבל את אותו האתר, אבל בשינוי קל ובטעינה מהירה הרבה יותר. אנחנו מנצלים טוב יותר תקנים ישנים כמו HTML, ג'אווה סקריפט, HTTP ו-CSS".
גדיש אומר כי בשלב זה אינו יכול לענות אם לחברה יש לקוחות, כמה כסף היא מכניסה (כנראה שהיא עדיין לא, נוכח העובדה שמדובר בחברה צעירה מאוד) ומה היקף ההשקעה שקיבלה מ-YL Ventures המנוהלת על ידי יואב לייטרסדורף. "כל מה שאני יכול לומר זה שאנחנו לא עובדים בחלל הריק". כעת נותר לראות האם FasterWeb מתפתחת לחברה מכניסה ויוצרת שיתופי פעולה עם גופים תוכן גדולים.